voorgerecht warm

GEBAKKEN EN GEROOKTE SINT JACOBSVRUCHTEN MET AARDPEERCREME, WATERKERS EN ZADENCRUMBLE

8 Sint Jacobsvruchten – 500 g aardpeer – 500 ml kippenbouillon – 1 mespunt kurkuma – 2 el roomkaas – peper en zout – 2 bosjes waterkers – olijfolie, extra vierge – 100 g enoki – 100 g  Shimeji – boter en olijfolie, om te bakken – 2 takjes gedroogde tijm.

Zadencrumble: 1 el pompoenpitten – 1 el walnoten – 1 el lijnzaad – 1 el sesamzaad – 1 olijfolie.

Schil de aardpeer en kook ze zacht in kippenbouillon met een mespunt kurkuma. Laat uitlekken en pureer. Voeg de roomkaas toe en breng verder op smaak met peper en zout, roer tot een gladde crème. Doe in een spuitzak. Blancheer 1 bosje waterkers kort in gezouten water. Mix met 2 el olie fijn, zeef de olie. Voeg extra olie toe tot een zachtgroene en iets vloeibaardere olie. Spoel de rest van de waterkers. Bak de champignons (Shimeji) en de Sint Jacobsvruchten kort in wat boter en olijfolie. Kruid met peper en zout. Leg een takje gedroogde tijm in de pan (of leg de sint Jacobs vruchten met de gedroogde tijm even onder een stolp). Steek de tijm aan met een lucifer en zet heel kort het deksel op de pan, zo dooft het vuur en vormt er zich rook onder de stolp. De tijmrook geeft extra smaak aan de Sint Jacobsvruchten. Spuit wat van de aardpeercrème in het midden van een schoongemaakte Sint Jacobsschelp. Leg er twee gebakken Sint Jacobsvruchten bij, de gebakken champignons en de enoki, twee eetlepels waterkersolie en werk af met de verse waterkers en zadencrumble.

IMG_1371

 

Wortelsoufflé.

400 gr wortel, in stukken – 10 gr water – 1 stukje gember – 1/2 kfl kurkumapoeder – 2 eieren – handvol verse koriander, fijngesneden – 2 el groen van pijpajuin, in ringen gesneden – peper en zout.

Doe de wortel, gember, kurkuma, zout en water in de mengbeker: 15 min. / 100°C / snel 1. Mix: 15 sec. / snel 4. Verwarm de oven op 200°C. Laat de Thermomix draaien op snel 2 en voeg de eieren toe via de opening in het deksel. Voeg de koriander toe: 30 sec. / snel 6. Voeg de pijpajuin toe: 10 sec. / snel 2 / linksdraaiend. Breng verder op smaak met peper en zout. Vul ingevette potjes of siliconevormen. Bak de soufflés 20 à 25 minuten in de warme oven.

naamloos (34 van 53)

 

Advertentie